De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de groeiverwachting voor de eurozone voor dit en volgend jaar licht verlaagd. De centrale bank houdt rekening met een verlaagde vraag van buiten Europa.

Voor 2018 en 2019 wordt nu uitgegaan van een groei van respectievelijk 2 procent en 1,8 procent. Bij de laatste prognose in juni werden nog groeicijfers van respectievelijk 2,1 procent en 1,9 procent voorspeld.

In 2020 groeit de economie in de eurozone waarschijnlijk 1,7 procent, aldus de ECB. De inflatieverwachting blijft met 1,7 procent hetzelfde voor 2018, 2019 en 2020.

In zijn toespraak verwees centralebankpresident Merio Draghi nog wel naar de Europese overheidsfinanciën. Hij benadrukte dat overheden nu de mogelijkheid hebben om hun begrotingen op orde te krijgen en dat dit vooral een noodzaak is voor landen met een hoge staatsschuld.

ECB bouwt opkoopprogramma verder af 

Dit lijkt vooral aan het adres van Italië te zijn gericht. Het Zuid-Europese land heeft na Griekenland relatief de hoogste staatsschuld in de eurozone en de huidige Italiaanse regering geeft gemengde signalen af over het beperken van het begrotingstekort voor de komende jaren.

De ECB zal vanaf deze maand het opkoopprogramma verkleinen van maandelijks 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Als macro-economische cijfers gunstig uitvallen, zal de ECB vanaf januari geen nieuwe aankopen doen en alleen aflopende obligaties herinvesteren.