Het Nederlandse cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair staakt op 28 september. Ook de bemanning uit België, Spanje, Portugal en Italië legt dan het werk neer. Het zou gaan om de "grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair''.

Personeel van Ryanair voert al enige tijd actie voor betere werkomstandigheden. Zo eisen ze dat de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij personeel onder het lokale recht laat vallen in plaats van onder Iers recht.

Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig worden gemaakt. Gedwongen overplaatsingen zijn het personeel eveneens tegen het zere been.

Overleg over een nieuwe cao voor het Nederlandse cabinepersoneel klapte vorige maand. Sindsdien dreigde Ryanair met het verplaatsen van banen naar andere landen. 

Zolang Ryanair niet toegeeft, gaat het cabinepersoneel iedere maand staken, kondigden de bonden aan. Volgens de vakbeweging overtreedt Ryanair Europese en nationale wetgeving door aan het Ierse recht vast te houden. Behalve de maandelijkse stakingen sluiten de bonden ook tussentijdse acties niet uit, mogelijk ook door piloten.

Ryanair verwacht dat de de meerderheid van het cabinepersoneel gewoon doorwerkt tijdens de staking. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij denkt dat uiteindelijk "een klein aantal vluchten'', moet worden geannuleerd.

Piloten voeren ook al enige tijd actie

Eerder deze week legden de Duitse piloten van Ryanair het werk neer. Hierbij werden 150 van de 400 Ryanair-vluchten geschrapt, waardoor maximaal 27.000 reizigers geraakt werden.

Augustus was ook een onrustige maand voor het Ierse bedrijf. Piloten in Zweden, Nederland, België en Duitsland legden het werk neer. Daarnaast vonden er diverse stakingen plaats onder de luchtverkeersleiding. In totaal werden de vluchten van meer dan 100.000 passagiers geschrapt.

Op 28 augustus sloot Ryanair zijn eerste collectieve arbeidsovereenkomst ooit. Na acht maanden onderhandelen werd een akkoord bereikt met de Italiaanse pilotenvakbond ANPAC.