AMSTELVEEN - Vakbonden verschillen van mening over de beloning van grondwerktuigkundigen van KLM. In hun gezamelijke brief aan de luchtvaartmaatschappij geven de bonden aan dat ze het niet eens kunnen worden en dat ze hun afzonderlijke meningen op korte termijn willen toelichten.

De FNV, CNV, De Unie en de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) hebben de luchtvaartmaatschappij voorgesteld de technici een bonus te geven voor het behalen en behouden van diploma's in eigen tijd.

Oneens

De bonden zijn het echter oneens over de vraag in hoeverre de door hen berekende besparing voldoende is voor de bonus en in welke mate KLM de grondtechnici via andere wegen beter moet betalen. Zij willen de luchtvaartmaatschappij nu allemaal afzonderlijk gaan informeren over hun verschillende standpunten.

Wat moet er bij?

Alleen op basis van de besparingen zouden de technici volgens de berekeningen van de bonden per licensie een bonus kunnen krijgen van 512 euro. Dat komt volgens de KLM-woordvoerder dicht in de buurt van de rekensom die de luchtvaartmaatschappij zelf maakt. Dat betekent een verbetering van 3 tot 3,5 procent op jaarbasis, volgens De Unie-bestuurder M. Rog. "Daar mag het volgens alle bonden niet bij blijven, maar wat daar dan bij moet? Daar zijn we het niet over eens", aldus de bestuurder.

KLM wil snel duidelijkheid

De KLM zegt bonden donderdag in een brief te hebben gewaarschuwd voor een impasse. "Op deze manier neemt de complexiteit alleen maar toe en een impasse, daar heeft niemand wat aan", licht een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij toe. "Wij hebben de bonden verzocht snel duidelijkheid te geven."