Economen en beleidsmakers hebben de gevolgen van de financiële crisis volgens Ben Bernanke, tijdens het uitbraak daarvan president van de Amerikaanse koepel van centrale banken Federal Reserve, ernstig onderschat.

Bernanke zegt dat in een interview met het Brookings Instituut, een Amerikaanse denktank. Bernanke en de denktank presenteren donderdag ook een onderzoeksrapport ter gelegenheid van de val van Lehman Brothers, deze week tien jaar geleden.

Volgens Bernanke was niet verwacht hoe groot de economische schade door de crisis die na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008 uitbrak zou zijn. "Niemand zag aankomen hoe wijdverspreid en verwoestend de crisis zou zijn", stelt hij. De paniek die het financiële systeem in zijn greep kreeg was volgens hem de belangrijkste reden voor de zware diepte van de recessie.

De oud-centralebankpresident stelt dat de recessie waarschijnlijk niet zo ernstig was geweest als investeerders en beleggers niet enorme hoeveelheden geld uit de banken en andere financiële instellingen hadden getrokken.

De Amerikaanse overheid moest de financiële sector met honderden miljarden te hulp schieten om te voorkomen dat grote banken en verzekeraars zouden omvallen.

"We hebben tegenwoordig geen bankruns meer zoals we die vroeger hadden, maar er zijn wel andere manieren van bankruns", aldus Bernanke. "Er was een run, een paniekreactie, vergelijkbaar met die uit de dertigerjaren. Alleen was die elektronisch, in plaats van dat er mensen in de rij voor de bank stonden."