IJMUIDEN/LONDEN - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus gaat fuseren met de Braziliaanse branchegenoot Companhia Siderúrgica Nacional (CSN). Corus krijgt 62,4 procent van de aandelen in de nieuwe onderneming, zo heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

Corus bevestigde eerder deze maand belangstelling te hebben voor CSN. In mei waren er al geruchten dat het belangstelling had voor meerdere Braziliaanse bedrijven, waaronder CSN.

Corus moet door de fusie nieuwe aandelen uitgeven. Deze worden ondergebracht in een nieuwe beursgenoteerde onderneming, TopCo, die eigendom wordt van de aandeelhouders van CSN. TopCo gaat 37,6 procent van het nieuwe staalconcern - met activiteiten in Europa, Brazilië en Noord-Amerika - beheren. De onderneming krijgt maximaal ,9 procent van de stemrechten.

IJzererts

Corus zegt in een verklaring te fuseren met een staalproducent die tegen vrijwel de laagste kosten ter wereld kan produceren. CSN heeft exclusief de beschikking over laaggeprijsd ijzererts afkomstig van de Casa de Pedra-mijn in Brazilië. Corus verwacht een aanzienlijk deel van zijn ijzerts te kunnen betrekken uit deze mijn.

Het concern vermoedt dat de fusie in 2003 al een positieve bijdrage levert aan de winst per aandeel. Na drie jaar moeten de kosten met 250 miljoen dollar zijn teruggebracht. Corus trekt eenmalig 300 miljoen dollar uit om deze besparingen te realiseren.

Corus-topman Tony Pedder zal het nieuwe staalconcern leiden. CSN-topman Benjamin Steinbruch assisteert hem in de toekomst als tweede man Brian Moffat met pensioen gaat. Tot die tijd krijgt Steinbruch een plaats in de directie.