De Europese Bankautoriteit (EBA) moet gaan toezien op de handhaving van de antiwitwaswetten door banken in de EU. Recente witwasonthullingen bij ING en bij banken in Denemarken, Letland, Estland en Malta tonen het falen van het nationale toezicht op hoe de banken de EU-wetgeving volgen aan, stelt de Europese Commissie.

"Europeanen verwachten een unie die ze beschermt", aldus Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. De EBA moet volgens hem meer bevoegdheden krijgen in de strijd tegen onder meer de financiering van terrorisme door witwassen van crimineel geld.

Volgens de commissie beschikt de EU over sterke wetgeving tegen witwaspraktijken, maar worden de regels door de lidstaten niet altijd effectief opgevolgd en gecontroleerd. Ook schort het aan het uitwisselen van informatie tussen de lidstaten.

De EBA is een EU-agentschap dat verantwoordelijk is voor onder meer het uitvoeren van stresstesten op Europese banken, om te controleren of ze voldoende buffers hebben om een crisissituatie te overleven.

Euro als instrument voor Europese soevereiniteit

In dezelfde speech zei Juncker dat de internationale rol van de euro versterkt moet worden. "Het is belachelijk dat Europese bedrijven goederen in dollars en niet in euro's betalen. Het is raar dat de EU energierekeningen in dollars afrekent terwijl maar 2 procent van de energie uit de Verenigde Staten komt. Dat moet veranderen."

Om de rol van de euro te versterken, moeten de lidstaten daarom nog dit jaar verdere stappen zetten om de Economische en Monetaire Unie (EMU) te verdiepen en de bankenunie te voltooien, zei de voorzitter. De euro moet een "actief instrument worden van de nieuwe Europese soevereiniteit".

Juncker wil er ook vanaf dat één lidstaat belastingvoorstellen kan blokkeren. Hij riep de EU-leiders op snel, nog voor de Europese verkiezingen in mei 2019, knopen door te hakken over de financiering van de EU in de komende jaren. Er ontstaat een groot gat door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Directe aanleiding voor het voorstel om de EBA verder op te tuigen is de witwasaffaire bij ING. De grootste bank van Nederland heeft onlangs een schikking van totaal 775 miljoen euro met justitie getroffen omdat zij jarenlang te weinig deed om witwassen door klanten te voorkomen.