De leiding van de Belastingdienst wist begin vorig jaar al van de problemen rond de schenk- en erfbelasting. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) hoorde echter pas in november van de problemen, blijkt uit documenten die RTL Nieuws en Nieuwsuur hebben opgevraagd.

De Belastingdienst stapte vorig jaar over op een nieuw computersysteem om de schenk- en erfbelasting te incasseren, maar die overgang pakte verkeerd uit. De afhandeling van aangiften raakte achterop, waardoor de fiscus honderden miljoenen aan belastinggeld nog niet geïnd heeft.

Het "acute continuïteitsgevaar" waarvoor de ambtenaren hun directeur waarschuwden kwam de verantwoordelijke bewindslieden pas vele maanden later ter ore. De staatssecretaris en minister van Financiën Wopke Hoekstra werden zelfs tweemaal onaangenaam verrast door hun ambtenaren.

In juli bleek de inhaalslag die zij de Tweede Kamer hadden beloofd ook grotendeels niet uit de verf gekomen. Ook daarvan was de top van de Belastingdienst al maanden op de hoogte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!