NIEUWEGEIN - De makelaarsorganisatie NVM bezint zich op maatregelen tegen de Alkmaarse makelaar J. Stoop. Zijn kantoor Makelaarsland zou zich niet houden aan de NVM-kwaliteitseisen. Stoop zelf meent dat het NVM-bestuur onder druk staat van collega's, omdat zijn tarieven veel lager zijn.

Het tarief van Makelaarsland voor het verkopen van een huis met een verkoopprijs van rond 200.000 euro ligt volgens Stoop op 800 euro tegen een gangbaar tarief van 4000 euro.

Funda

Secretaris G. Cremers van de NVM benadrukte donderdag echter dat de kwestie wat het bestuur betreft niets te maken heeft met de tarieven. "Die zijn al jaren vrij." Het bestuur heeft wel "sterk de indruk" dat Stoop geen NVM-kwaliteit levert. "Hij geeft toegang tot Funda en doet verder alles op afstand." Funda is de huizensite waarvan de NVM mede-eigenaar is.

"Makelaars die werken onder het kwaliteitslogo van NVM, moeten ook zelf contact hebben met de klant. Hij moet ook weten welk object wordt aangeboden", aldus Cremers.

Stoop: "Er wordt gesuggereerd dat ik alles digitaal begeleid. Dat is niet zo. Bij aanvang van de opdracht komen we langs. Alle onderhandelingen doe ik telefonisch net als traditionele makelaars. Alleen ben ik beter geautomatiseerd."

De kwestie kan erop uitlopen dat Stoop de NVM wordt uitgezet en "zijn werkzaamheden buiten de vereniging moet voortzetten", aldus Cremers. "Of hij houdt zich onze kwaliteitsbeginselen."

Laatste druppel

Stoop meent dat bepaalde collega's de kwestie ook gebruiken bij wijze van "laatste druppel" om het NVM-bestuur weg te krijgen. Over voorzitter O. Smit en de andere bestuursleden bestaat al langer onvrede, met name onder Amsterdamse leden. Het bestuur zou te weinig slagvaardig optreden. Volgende week woensdag is er een ledenvergadering. Secretaris Cremers wilde hier niet op vooruitlopen.