AMSTELVEEN - De ongeveer 25.000 werknemers van luchtvaartmaatschappij KLM hebben een nieuwe CAO. De onderhandelingen tussen de bonden en de onderneming verliepen behoorlijk stroef. Donderdagochtend, na een nacht onderhandelen, rolde er pas een akkoord uit de bus.

KLM kent drie CAO's: voor het grondpersoneel, voor het cabinepersoneel en voor de piloten. Voor alle groepen zijn in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe arbeidsvoorwaarden afgesproken. De CAO's lopen van 1 januari 2005 tot 1 april 2007.

Structurele loonsverhoging

Het personeel kan rekenen op een structurele loonsverhoging van 2,75 procent. Bovendien krijgen de werknemers dit jaar een eenmalige uitkering van 4 procent over het salaris over juli.

FNV Bondgenoten, dat voor de 15.000 grondmedewerkers optreedt, is tevreden over de nieuwe CAO. "We hebben er lang over moeten onderhandelen, maar we hebben voor het grootste deel onze inzet kunnen binnenhalen", liet bestuurder J. van den Brink weten.

Onzinnige gedachte

Hij is vooral blij dat KLM een voorstel heeft laten vallen over contracten voor werknemers die zwaar werk doen. KLM wilde hen hooguit een overeenkomst voor vijf jaar aanbieden. "Een onzinnige gedachte natuurlijk, maar dat hebben ze gelukkig ook zelf ingezien."

Volgens KLM doen de nieuwe afspraken "recht aan de economische situatie in Nederland en de blijvend moeilijke omstandigheden in de internationale luchtvaart", zei personeelsdirecteur W. Kooijman.