VOORBURG - Het vertrouwen van de consument in de economie is deze maand verder gedaald. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De index van het consumentenvertrouwen kwam uit op min 26 tegen min 22 in mei. Daarmee is het vertrouwen terug op hetzelfde niveau als begin dit jaar.

Het consumentenvertrouwen daalde voor de tweede achtereenvolgende maand. Vooral over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden werd de consument behoorlijk somberder.

Daarnaast is het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden verslechterd. Pessimisme over de eigen financiële positie speelde daarbij een rol. De koopbereidheid is momenteel bij huishoudens ver te zoeken. Vooral voor het doen van grote aankopen, zoals meubels, bestaat steeds minder animo.

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het consumentenvertrouwen nog toe. Dit kwam vooral door optimisme over de ontwikkeling van de economie. De afgelopen tijd is echter gebleken dat de economische opleving in Nederland tegenvalt. De indexstand van min 26 geeft aan dat er 26 procent meer pessimisten zijn dan optimisten.