NEW YORK - Intel, 's werelds grootste chipproducent, heeft in het tweede kwartaal een winst behaald van 7 dollarcent per aandeel. Analisten hadden gerekend op een winst van 11 cent per aandeel. Het bedrijf maakte dinsdag ook bekend in het tweede halfjaar 4000 banen te willen schrappen.

De omzet beliep 6,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 446 miljoen dollar, in het tweede kwartaal van vorig jaar was dat nog miljoen dollar, zo deelde Intel nabeurs mee. De nettowinst over het eerste halfjaar komt uit op 1,3 miljard dollar, tegen 681 miljoen dollar over de eerste zes maanden van 2001.

In juni gaf Intel al een omzetwaarschuwing. Voor het derde kwartaal verwacht Intel een omzet van tussen de 6,3 en 6,9 miljard dollar.

Topman C. Barret constateerde dat het herstel in de chipindustrie langzaam verloopt. "Toch verwachten we in de tweede helft van het jaar een bescheiden seizoensgebonden toename van de vraag."

Intel maakte bij de presentatie van de cijfers duidelijk dat het zelf al was uitgegaan van een winst per aandeel van 7 dollarcent en dus aan de verwachtingen voldeed. De lagere winst, in vergelijking tot waar eerder vanuit werd gegaan, schrijft Intel toe aan slappe verkopen in Europa.