
ING dreigt opdracht als huisbankier Amsterdam te verliezen
Dit bevestigt de woordvoerster van verantwoordelijke wethouder na berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD) maandag.
Wethouder Udo Kock heeft na de problemen bij ING de aanbesteding verplaatst naar dit jaar. Het naleven van regelgeving wordt in de aanbesteding een belangrijk criterium. ''De wethouder wil hiermee een signaal afgeven aan ING en aan de Amsterdammers dat dit niet kan'', zei de woordvoerster naar aanleiding van de witwaszaak.
ING kwam vorige week in het nieuws door het schikken van een witwaszaak. De bank had jarenlang nagelaten voldoende maatregelen te nemen om het witwassen van crimineel geld te voorkomen. De bank schikte voor 775 miljoen euro, maar de problemen waren zo ernstig dat buitenstaanders zich afvroegen waarom er niet tot vervolging is overgegaan.
De commotie rondom de bank is overigens voor Kock geen reden om op voorhand al te zeggen niet verder te willen met ING. ''De gemeente heeft miljoenen transacties per jaar. Niet elke bank kan dit aan.''
Activisten en advocaten springen op de zaak
Maandag kwamen ook verschillende berichten naar buiten over advocaten en activisten die campagnes zijn gestart om alsnog vervolging af te dwingen bij de bank. Zo heeft financieel activist Pieter Lakeman een zogeheten artikel 12-procedure aangespannen bij het Gerechtshof in Amsterdam om het OM te dwingen ING-topman Ralph Hamers te vervolgen.
Ook zijn advocaten Hester Bais en Maartje van der Beek een site begonnen waarmee mensen zelf een tuchtklacht kunnen indienen. Vorige week maakte Stichting Tuchtrecht Banken al bekend op eigen initiatief een informatieverzoek te hebben ingediend bij de bank. Hier kan uiteindelijk een onderzoek uit volgen met consequenties voor de betrokken bankiers.
Als daadwerkelijk blijkt dat bankiers de eed hebben overtreden, dan kan de stichting beroepsverboden opleggen tot drie jaar, maar ook boetes uitdelen tot 25.000 euro. Verder worden de betrokken bankiers geregistreerd.