AMSTERDAM - De marktintroductie van Akzo Nobels anticonceptiestaafje Implanon in de Verenigde Staten loopt vertraging op. De Amerikaanse voedings- en geneesmiddelenautoriteit FDA heeft om extra informatie gevraagd.

Een verband met de lopende rechtszaak tegen Organon in Nederland, waarin vijftien vrouwen de farmadochter van Akzo aansprakelijk stellen voor een zwangerschap ondanks het gebruik van Implanon, is er echter niet. Dat heeft een woordvoerster van Organon woensdag verklaard.

Het anticonceptiemiddel, een staafje van 4 centimeter lang en 2 millimeter dik dat aan de binnenkant van de bovenarm wordt geplaatst en 3 jaar zorgt voor het voorkomen van zwangerschap, is in Nederland al sinds 1999 te verkrijgen.

In de Verenigde Staten was het de bedoeling het middel in de eerste helft van dit jaar op de markt te brengen, maar duidelijk is dat dit niet gaat lukken. Volgens de woordvoerster van Organon heeft de komende weken overleg plaats met de FDA.

Onlangs bepaalde de Nederlandse rechter dat de vijftien klagende vrouwen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Behalve Organon hebben de vrouwen dertien huisartsen aangeklaagd die het hormonenstaafje hebben ingebracht.

Zowel Organon als de huisartsen betwisten dat zij in gebreke zijn gebleven. Zij krijgen van de rechter alsnog de kans hun gelijk te bewijzen.