BONN - De bestuursvoorzitter van Deutsche Telekom, Ron Sommer, is dinsdag opgestapt. In een verklaring sprak Sommer van een vertrouwensbreuk met de raad van commissarissen van zijn concern.

Opvolger al benoemd

Als opvolger is Helmut Sihler benoemd. Hij gaat de grootste telecomaanbieder van Europa maximaal zes maanden leiden. De 72-jarige Sihler was in de periode 1996-2000 al voorzitter van de raad van commissarissen van Deutsche Telekom en genoot vooral faam als bestuursvoorzitter van chemie- en wasmiddelenconcern Henkel tussen 1980 en 1992.

Weinig vertrouwen beleggers

Sommers besluit om te stoppen is geen verrassing. De topman lag zwaar onder vuur door de schuldenlast van meer dan 60 miljard euro die onder zijn zevenjarige leiding is opgebouwd. Beleggers hadden weinig vertrouwen meer in zijn capaciteiten om de problemen op te lossen, wat ook bleek uit de alsmaar dalende beurskoers van Deutsche Telekom.

Sommer werd openlijk bekritiseerd door regeringspartij SDP. Volgens de Duitse media was de overheid, die 43 procent van de aandelen Deutsche Telekom bezit, uit op het vertrek van Sommer omdat miljoenen particuliere beleggers hun kapitaal in rook hebben zien opgaan.

Steun van werknemers

Sommer verzette zich vorige week nog hevig tegen de druk op zijn persoon. Ook de werknemers van Deutsche Telekom leken achter hem te staan toen zij de politiek via een advertentiecampagne opriepen te stoppen met de bemoeizucht met het telecomconcern. Circa 250 werknemers demonstreerden dinsdag voor het hoofdkantoor van Deutsche Telekom in Bonn om zo hun steun aan Sommer te betuigen.

Sommers positie was echter onhoudbaar geworden door alle kritiek. De raad van commissarissen, die dinsdag uren vergaderde over de crisissituatie, moest daardoor wel ingrijpen.

Verrassende opvolger

De benoeming van Sihler als tussenpaus is verrassend. Algemeen werd aangenomen dat Gerd Tenzer, nu nog verantwoordelijk voor het vaste netwerk van Deutsche Telekom, de positie van Sommer zou overnemen. Toen dit het afgelopen weekeinde uitlekte, reageerden de financiële markten negatief. Het telecomconcern verloor maandag 14 procent aan beurswaarde doordat beleggers vreesden dat Tenzer te zwak zal optreden tegen de problemen. Tenzer gaat nu Sihler assisteren.