Premier Mark Rutte praatte al in december 2010, toen zijn eerste kabinet net in het zadel zat, over het afschaffen van de dividendbelasting. Het onderwerp kwam toen al ter sprake in een gesprek met Shell.

Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft na een WOB-verzoek.

Volgens de documenten staan in de maanden daarop gesprekken met andere multinationals op de agenda. Dit zou volgens RTL vermoedelijk om Akzo, Philips en Unilever gaan. De bedrijven vormen een platform dat af en toe overleg pleegt met de top van het ministerie van Financiën.

Akzo Nobel, Philips, Unilever en Shell wilden al in 2008 de dividendbelasting afschaffen, blijkt uit de stukken. De SP heeft vragen aangekondigd naar aanleiding van het bericht van RTL Nieuws.

Afschaffen dividendbelasting ligt zwaar onder vuur

Het afschaffen van de dividendbelasting ligt zwaar onder vuur. De maatregel stond in geen enkel verkiezingsprogramma van een van de coalitiepartijen. Bovendien wordt er ernstig getwijfeld aan het nut van de maatregel en kost het de schatkist jaarlijks 2 miljard euro.

Volgens Rutte bevordert de afschaffing het Nederlands vestigingsklimaat. Maar gezaghebbende buitenlandse bedrijven en beleggers zien amper voordelen in het afschaffen van de dividendbelasting.

Rutte heeft wel erkend dat het 'bizar plan' is

De oppositie mist de feitelijke onderbouwing van deze stelling en keert zich fel tegen de plannen. Ook de Rabobank stelt dat de werkgelegenheid niet gebaat is bij de afschaffing en de mkb-bedrijven vrezen dat zij de rekening mogen betalen voor het plan.

Rutte heeft wel erkend dat het "een bizar plan is", maar hij voelt "tot in zijn diepste vezels" dat het goed is voor de werkgelegenheid.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers waarschuwt dat het kabinet valt als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft. Hij zei dit in een reactie op de toenemende kritiek van zijn achterban op het plan.

Rutte onvermurwbaar over afschaffen dividendbelasting
1800
Rutte onvermurwbaar over afschaffen dividendbelasting

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!