Het cabinepersoneel van Ryanair in Nederland bereidt acties voor om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Volgens vakbond FNV wordt het een gecoördineerde actie in verschillende landen.

Ook bonden in Italië, België, Portugal en Spanje zullen meedoen. Ze mikken op stakingen in de laatste week van september, tenzij Ryanair vóór die tijd over de brug komt.

Volgens Asmae Hajjari van FNV Luchtvaart zullen ongetwijfeld ook Nederlandse werknemers van Ryanair zich bij de staking aansluiten. ''Ook de mensen in Eindhoven zijn het slechte werkgeverschap van Ryanair meer dan zat.''

Gesprekken met Ryanair schieten volgens FNV ''voor geen meter" op. In Nederland heeft Ryanair zo'n tachtig medewerkers, van wie drie kwart lid van de vakbond.

Op 13 september willen vertegenwoordigers van de verschillende cabinevakbonden in Brussel aandacht vragen voor hun positie. Bij de Europese Commissie zullen ze aandringen op scherpere richtlijnen tegen het gedrag van luchtvaartmaatschappijen als Ryanair.

Er waren al eerder acties

Eerder staakten de piloten van de maatschappij al in meerdere landen, ook om betere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden af te dwingen. In Nederland probeerde Ryanair de staking van piloten via de rechter te verbieden.

Dat lukte niet. Wel oordeelde de rechter dat eventuele vervolgacties minstens 72 uur van tevoren moeten worden aangekondigd.

Volgens FNV is het cabinepersoneel niet aan die afspraken gebonden. Maar met het oog op de veiligheid zullen acties zeker 24 uur van tevoren worden aangekondigd.

Overigens hebben de stakingen van de piloten zeker effect gesorteerd. Zo werden in meerdere landen al cao-afspraken gemaakt of werden gesprekken met bonden weer hervat.