ARNHEM - De temperatuur van het rivierwater is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat beperkingen dreigen voor de stroomproductie. Bij Lobith is de temperatuur van het Rijnwater boven 23 graden uitgekomen. Netbeheerder Tennet moet daarom mogelijk binnenkort maatregelen nemen om de productie volledig op gang te houden.

Een woordvoerder van Tennet zei woensdag dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Elektriciteitsproducenten mogen water dat zij gebruiken voor afkoeling om milieuredenen niet met een hogere temperatuur dan 30 graden teruglozen in de rivieren. Bij het afkoelingsproces wordt het water doorgaans 7 graden warmer dan het water dat uit de rivieren komt.

Vorige week had het rivierwater bij Lobith nog een temperatuur van 19 graden. Dinsdag is een piek bereikt van 23,7 graden.

Twee jaar geleden was er door de gestegen temperaturen van het oppervlaktewater tijdelijk een tekort aan koelwater voor de productie van elektriciteit. Elektriciteitsproducenten moesten toen een beroep doen op hun reservevermogen, dat daardoor tot een minimum daalde.

De woordvoerder van Tennet benadrukte woensdag dat er nu nog geen sprake is van een alarmerende situatie. Wel verwacht hij dat gezien de weersverwachtingen de temperatuur van het rivierenwater de komende dagen verder zal stijgen.

Tennet stelt in samenspraak met Rijkswaterstaat een zogenoemd stappenplan in werking als het reservevermogen moet worden aangesproken. In het uiterste geval, in de fase code rood, vraagt de overheid bedrijven en particulieren hun stroomverbruik te beperken.