Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat de eurolanden moeten bekijken of er meer nodig is om de Europese witwasregels aan te scherpen, of hoe het toezicht op hoe de banken de witwasrichtlijnen volgen beter kan.

"Dat is een valide vraag gegeven de signalen in meerdere landen", zei hij voor het begin van een bijeenkomst met de ministers van Financiën in de eurozone, de Eurogroep, in Wenen. Zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem pleitte woensdag voor centraal Europees toezicht op witwasrisico's in de bankensector.

Aanleiding daarvoor is de witwasaffaire bij ING. De grootste bank van Nederland heeft een schikking van in totaal 775 miljoen euro met justitie getroffen, omdat zij jarenlang te weinig deed om witwassen door klanten te voorkomen.

Ook bij banken in Denemarken, Letland, Estland en Malta zijn recent witwaspraktijken aan het licht gekomen.

De kwestie staat niet op de agenda van de Eurogroep en Hoekstra wilde niet zeggen of hij het er met zijn collega's over zou hebben. Hij vindt dat zij eerst hun "huiswerk moeten doen".

Experts in Brussel komen met een rapport

Volgens de voorzitter van de Eurogroep, Mario Centeno, tonen deze affaires dat er ''gaten'' zitten in de Europese regelgeving en het toezicht op de handhaving ervan door banken.

Hij zei dat experts in Brussel er voor het einde van het jaar een rapport over zullen presenteren. ''Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de lidstaten en de EU-instellingen.''

Benoît Cœuré, directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB), meent dat het wettelijke kader van de Europese witwasregels niet deugt. Zo kunnen de lidstaten de regels verschillend toepassen.

De ECB steunt daarom een initiatief om die regels te harmoniseren en te coördineren, zei hij.