Cafés en restaurants moeten de deuren soms enkele dagen per week of zelfs definitief sluiten omdat ze simpelweg geen personeel kunnen vinden. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn zo'n tienduizend vacatures structureel niet in te vullen, meldt EenVandaag vrijdag.

Het actualiteitenprogramma verzamelde een handvol voorbeelden van horecabedrijven die volledig dicht gingen omdat ze geen werknemers konden vinden.

Zo sloot restaurant De Goese Kade in het Zeeuwse Goes enkele dagen geleden na twee jaar de deuren. Ook in Ouwerkerk, eveneens in Zeeland, en Amsterdam zeggen uitbaters de tent te hebben gesloten omdat ze geen gekwalificeerd personeel konden vinden.

In de afgelopen vijf jaar is de werkgelegenheid in de horeca gegroeid van 350.000 banen naar 430.000 banen, maar het lukt niet om deze plekken ook te vullen met opgeleid personeel. Volgens Robèr Willemsen, voorzitter van KHN, is het ook een probleem dat veel deelnemers van de horecaopleidingen uiteindelijk afvallen.

"De tijden van tachtig tot negentig uur werken in de week zijn voor de nieuwkomers in de horeca een no-go. Daar moet je als sector op anticiperen", aldus Willemsen.