DEARBORN - De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft zijn winstprognose voor het hele jaar verlaagd. De winst per aandeel zal uitkomen op een bedrag tussen 1,00 en 1,25 dollar. Dat was eerst 1,25 tot 1,50 dollar.

Ford maakte dinsdagavond nabeurs bekend in de Verenigde Staten 1750 banen te schrappen. Dat is 5 procent van de personeelssterkte in het land. In een reactie op het nieuws ging de koers van het aandeel Ford in de handel nabeurs 5 procent omlaag.

De lagere prognose hangt samen met hoge kosten en dalende verkopen. Ook langs andere wegen probeert de Amerikaanse automaker de kosten te drukken. Zo zullen bonussen worden geschrapt. Over het tweede kwartaal zal de winst overigens hoger uitkomen dat eerst werd verwacht. Dat komt door lagere belastingen en doordat de financiële tak van het concern het onverwacht goed doet.

Ford heeft een moeilijk jaar achter de rug. Door de tegenvallende resultaten is het aandeel op de beurs in een jaar tijd fors gekelderd. In mei noteerde het aandeel 9,07 dollar. Een jaar terug was dat nog 16,48 euro. De slotkoers van dinsdag was 11,17 dollar. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft vorige maand de kredietwaardigheid van het concern verlaagd.

Ford is na General Motors de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten. Ook General Motors heeft het niet makkelijk. Dat concern kent soortgelijke problemen als Ford en kondigde eerder deze maand aan 25.000 banen te schrappen. Het concern heeft onder meer last van overcapaciteit en hoge ziektekosten.