President-commissaris Hans Wijers van ING moet zich donderdag bij minister Wopke Hoekstra van Financiën verantwoorden over de witwaspraktijken bij de bank. De financieel dienstverlener schikte deze week voor honderden miljoenen met het Openbaar Ministerie (OM), omdat de bank te weinig gedaan heeft om fraude te voorkomen.

Hoekstra liet zich woensdag door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) bijpraten over de kwestie. Klaas Knot en Frank Elderson informeerden Hoekstra over formele maatregelen van DNB om de situatie van ING te verbeteren.

De minister is uitermate ontstemd over het feit dat ING jarenlang wetgeving tegen witwassen heeft genegeerd. "Het is zeer ernstig dat kennelijk de commercie zo duidelijk heeft gewonnen van de regelgeving, zo zeer dat er ook strafbare feiten zijn erkend."

Hij wil van president-commissaris Wijers uitleg over wat er is gebeurd en horen over de maatregelen die de bank van plan is te nemen. Hij spreekt met Wijers en niet met topman Ralph Hamers omdat de president-commissaris "eindverantwoordelijk is".

Verbazing in Den Haag

In de Tweede Kamer is verbazing over het feit dat niemand vervolgd wordt voor de witwaspraktijken bij de bank. Verscheidene partijen hebben al Kamervragen gesteld. Financieel dienstverlener ING trof dinsdag een schikking met het Nederlandse OM rondom witwaspraktijken. De bank betaalt 775 miljoen euro, omdat de bank te weinig heeft gedaan om fraude te voorkomen.

Wijers moet de minister tekst en uitleg geven over de witwasaffaire. Hij is nog maar enkele maanden president-commissaris bij ING. Tot 1998 was hij minister van Economische Zaken en hij is voormalig bestuursvoorzitter van verf- en chemieconcern AkzoNobel.

Gebrek aan afstemming

ING-directeur Ralph Hamers wijt de tekortkomingen aan een gebrek aan afstemming tussen commerciële afdelingen en medewerkers die op wettelijke naleving moeten toezien. ING heeft maatregelen tegen een tiental medewerkers genomen "van wie kon worden verwacht dat ze meer zouden doen" tegen financiële criminaliteit door klanten.

Hij vertelde verder dat het OM geen bewijs heeft gevonden dat medewerkers op individueel niveau aan criminele activiteiten hebben meegeholpen, noch dat ze daar persoonlijk baat bij hebben gehad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!