OSS - Organon gaat samen met het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in de Derde Wereld markten opzetten voor anticonceptiemiddelen. Minister Van Ardenne en de directie van de farmaciedochter van Akzo Nobel hebben daarover dinsdag bij Organon in Oss afspraken gemaakt. De plannen moeten dit najaar concreet worden.

Bij Van Ardenne staat de keuzevrijheid voor vrouwen in Derde-Wereldlanden voorop. Bovendien hoort iedereen volgens haar toegang te krijgen tot seksuele voorlichting, anticonceptie en moeder- en kinderzorg. "In een commerciële markt kunnen vrouwen kiezen. Wij gaan proberen samen met de lokale overheden de condities te verbeteren, zodat de voorbehoedsmiddelen bij de vrouwen komen die ze willen."

In de beoogde landen, Ethiopië, Jemen en Tanzania, worden anticonceptiva nu nog op beperkte schaal gratis verspreid. Dat kweekt volgens de minister een te grote afhankelijkheid. "Bovendien heeft iets dat gratis is geen waarde", voegde Organons topman T. Wilderbeek daaraan toe.

De samenwerking met Organon, waar ook nog een niet-gouvernementele organisatie bijkomt, is volgens Van Ardenne "uniek in de wereld". Organon is met onder meer 'de pil' en nieuwe vindingen als de NuvaRing een van de meest toonaangevende producenten van anticonceptiemiddelen in de wereld.