De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft woensdag officieel aan ING laten weten geen stappen tegen het financiële concern te ondernemen, zo heeft ING bekendgemaakt.

Financieel dienstverlener ING trof dinsdag een schikking met het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) rondom witwaspraktijken. De bank betaalt 775 miljoen euro, omdat de bank te weinig heeft gedaan om fraude te voorkomen.

Naast de Nederlandse autoriteiten hadden ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd en dat onderzoek is nu eveneens afgerond.

ING-directeur Ralph Hamers wijt de tekortkomingen aan een gebrek aan afstemming tussen commerciële afdelingen en medewerkers die op wettelijke naleving moeten toezien. ING heeft maatregelen tegen een tiental medewerkers genomen "van wie kon worden verwacht dat ze meer zouden doen" tegen financiële criminaliteit door klanten.

Hij vertelde verder dat het OM geen bewijs heeft gevonden dat medewerkers op individueel niveau aan criminele activiteiten hebben meegeholpen, noch dat ze daar persoonlijk baat bij hebben gehad.

Komt Hamers zelf ook onder vuur?

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat de raad van commissarissen de positie van Hamers kritisch tegen het licht moet houden, zei VEB-directeur Paul Koster in een interview met BNR Nieuwsradio.

"Dat is een logische vraag", antwoordt Koster op de vraag of Hamers moet aftreden. Volgens Koster plaatst de megaboete ook de discussie over het controversiële salarisvoorstel voor de topman eerder dit jaar in een "heel ander daglicht".

Voor beleggers is de witwaskwestie een nieuwe teleurstelling, meent Koster. "Als aandeelhouder moet je ervan uit kunnen gaan dat naar die punten waarvan elke bankbestuurder weet dat er risico's zijn, ook alle aandacht uitgaat."