Amazon is na Apple het tweede bedrijf ter wereld dat meer dan 1 biljoen dollar waard is. Tegen de huidige wisselkoers komt dat neer op zo'n 865 miljard euro.

Het aandeel in de online retailer steeg tijdens de dinsdaghandel naar een waarde van 2050,26 dollar. Dat was de koers die nodig was om het totale aandelenkapitaal boven de magische grens van 1 biljoen dollar te tillen.

De opmars van Amazon op de beurs lijkt vooralsnog onstuitbaar. De koers van het aandeel is de laatste tien maanden verdubbeld.

Het bedrijf stelde marktaandeel jarenlang boven winst, maar de laatste jaren is ook de winst van de webwinkel flink gestegen. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de winst voor het eerst boven de 2 miljard dollar uit.

Kassaloze supermarkt moet volgende melkkoe worden

Sinds kort richt Amazon, dat ook clouddiensten en zijn persoonlijke assistent Alexa heeft, zich steeds meer op de supermarktbranche. Vorig jaar nam het bedrijf in thuisland de Verenigde Staten supermarktketen Whole Foods over.

In Seattle, waar Amazon zijn hoofdkwartier heeft, test de onderneming ook een kassaloze supermarkt. Met sensoren en camera's registreert die winkel wat mensen meenemen en rekent dat automatisch af via hun rekening bij Amazon.

Amazon werd in 1994 opgericht als online boekwinkel door Jeff Bezos. Hij is sinds juli vorig jaar de rijkste man op aarde. Zijn belang van 16 procent in Amazon is nu 160 miljard dollar waard.

Apple was op 2 augustus het eerste bedrijf dat de grens van 1 biljoen dollar passeerde.