ING heeft maatregelen genomen tegen een tiental medewerkers "van wie kon worden verwacht dat ze meer zouden doen" tegen financiële criminaliteit door klanten.

Dat zei topman Ralph Hamers in een toelichting op de boete van honderden miljoenen euro's die ING van het Openbaar Ministerie (OM) opgelegd kreeg.

De ingrepen variëren van het uit functie zetten van een personeelslid tot het schrappen van bonussen. Hamers en andere leden van de raad van bestuur blijven overigens wel in functie, maar zien ook van hun bonus af.

Volgens Hamers waren de tekortkomingen te wijten aan een gebrek aan afstemming tussen commerciële afdelingen en medewerkers die op wettelijke naleving moeten toezien.

Hij vertelde verder dat het OM geen bewijs heeft gevonden dat medewerkers op individueel niveau hebben meegeholpen aan criminele activiteiten, noch dat ze daar persoonlijk baat bij hebben gehad.

Komt Hamers zelf ook onder vuur?

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat de raad van commissarissen de positie van Hamers kritisch tegen het licht moet houden, zei VEB-directeur Paul Koster in een interview met BNR Nieuwsradio.

"Dat is een logische vraag", antwoordt Koster op de vraag of Hamers moet aftreden. Volgens Koster plaatst de megaboete ook de discussie over het controversiële salarisvoorstel voor de topman eerder dit jaar in een "heel ander daglicht".

Voor beleggers is de witwaskwestie een nieuwe teleurstelling, meent Koster. "Als aandeelhouder moet je ervan uit kunnen gaan dat naar die punten waarvan elke bankbestuurder weet dat er risico's zijn, ook alle aandacht uitgaat."

'ING schoot ernstig tekort in behoeden voor witwaspraktijken'
20
'ING schoot ernstig tekort in behoeden voor witwaspraktijken'