Ryanair heeft in augustus ruim 550 vluchten moeten schrappen als gevolg van stakingen van luchtverkeersleiding en één grote pilotenstaking. Desondanks is het aantal passagiers dat het vervoerde in augustus met 5 procent gestegen naar 13,3 miljoen.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Ryanair. De in juli goedgekeurde overname van het Oostenrijkse Laudamotion voegen daar nog eens een half miljoen passagiers aan toe.

Augustus was voor Ryanair een roerige maand. Piloten in Zweden, Nederland, België en Duitsland legden het werk neer. Daarnaast vonden er diverse stakingen plaats onder de luchtverkeersleiding. In totaal werden de vluchten van meer dan 100.000 passagiers geschrapt.

Ryanairs marketingdirecteur, Kenny Jacobs, noemt de stakingen van de luchtverkeersleiding "onnodig" en wil dat de Europese Commissie en Europese regeringen maatregelen treffen.

De stakingen onder de Ryanair-piloten lijken voorzichtig effect te hebben. Het Ierse bedrijf sloot eind juli voor het eerst in zijn geschiedenis een cao, namelijk met de Italiaanse piloten. Er ligt ook een deelakkoord met de Ierse piloten. Piloten uit andere landen, onder wie de Nederlandse, onderhandelen nog.