Het personeelsverloop in de zorg staat op het hoogste niveau in vijf jaar, blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau EY dat dinsdag gepubliceerd is. Ook het verzuim is in vijf jaar tijd niet zo hoog geweest.

Een investering van 200 miljoen euro in de ouderenzorg in 2017 mocht niet baten. "Zowel verzuim als verloop steeg naar zorgwekkende niveaus", aldus de onderzoekers.

De opstellers vragen zich hardop af of er in de toekomst nog wel mensen beschikbaar zijn om in de ouderenzorg aan de slag te gaan.

Het verzuim stond in 2017 op 5,3 procent. Het personeelsverloop lag in 2017 op 13,3 procent. EY noemt dit ronduit alarmerend, "zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg". Een jaar eerder lag het personeelsverloop nog op 12,3 procent.

Volgens de opstellers van het onderzoek heeft het verloop allerlei ongewenste neveneffecten. Zo worden dienstverbanden omgezet in zzp-constructies, worden detacheringsbureaus ingeschakeld en betalen sommige rijkere instellingen hun werknemers meer.