Luchtvaartmaatschappij KLM en pilotenvakbond VNV hebben een nieuw principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de piloten, bevestigt KLM maandag.

De twee partijen bereikten in mei van dit jaar al een principeakkoord, maar dat werd door de piloten weggestemd. Daarna verliepen de onderhandelingen moeizaam.

De nieuwe cao bevat afspraken die de partijen in mei maakten. Daarnaast is onder meer afgesproken dat maatregelen om de werkdruk te verlichten sneller ingevoerd worden.

KLM zegt blij te zijn dat er een nieuw akkoord is gesloten en "hoopt dat hiermee een streep gezet kan worden onder achterliggende moeilijke periode".

VNV verwacht binnen twee weken oordeel leden

VNV laat in een reactie weten dat de zorgen van de KLM-vliegers zijn gehoord en dat dit tot heldere afspraken heeft geleid. De aanpassingen in de vlieg- en rusttijden worden naar voren gehaald en daarmee wordt de werkdruk aangepakt. Ook is er een nieuwe verzoekenregeling voor intercontinentale vluchten aan het akkoord toegevoegd. VNV verwacht binnen twee weken een oordeel van de leden te hebben.

Het is niet voor het eerst dat KLM en VNV een principeakkoord over de piloten-cao sluiten. De vorige overeenkomst werd door leden van de bond nog afgewezen. Daarna dreigden de piloten met werkonderbrekingen om hun eisen kracht bij te zetten.