Beveiligers leggen dinsdag op tientallen locaties in het land een etmaal het werk neer. Ze doen dat omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de bijna dertigduizend beveiligers zijn stukgelopen. 

De beveiligers eisen onder andere meer loon en verlaging van de werkdruk.

De staking begint middernacht en duurt 24 uur. Er wordt onder meer gestaakt in asielzoekerscentra, bij Shell Moerdijk, bij de Vrije Universiteit Amsterdam en Rotterdam The Hague Airport.

''Naast al deze locaties zijn er nog tientallen andere plaatsen waar één of meer beveiligers het werk neerleggen", aldus Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging.

Vorige week leidde een dreigende staking door beveiligers op Schiphol tot een doorbraak in de onderhandelingen. Schiphol vreesde dat de 24 uursstaking ongeveer 200.000 reizigers overlast zou bezorgen.

Toch nieuwe cao voor drieduizend Schiphol-beveiligers

De staking werd afgeblazen nadat er een akkoord werd bereikt over een nieuwe cao voor de drieduizend Schiphol-beveiligers, waarin een loonsverhoging is opgenomen, afspraken over het verlagen van de werkdruk en het verkorten van werktijden.

CNV verwacht dat de aankomende staking de nodige hinder zal opleveren voor medewerkers en bezoekers. ''Ze kunnen niet rekenen op de gebruikelijke service van de beveiligers. Die laten voor een dag de boel de boel, en treden alleen op bij calamiteiten", aldus onderhandelaar Erik Maas.