Poolse arbeidsmigranten frauderen op grote schaal met werkloosheidsuitkeringen. Door gebruik te maken van nepsollicitaties, valse handtekeningen en adresfraude zouden ze voor duizenden euro's aan uitkeringen innen, terwijl ze in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren. 

Dat stelt actualiteitenprogramma Nieuwsuur maandag na eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek worden de Polen bijgestaan door tal van malafide tussenpersonen die op internet adverteren als boekhouder of administratiekantoor. Tegen betaling geven ze advies en helpen zij de controles van uitkeringsinstantie UWV te omzeilen.

Volgens de regels hebben werknemers, dus ook arbeidsmigranten, die minstens een halfjaar aan de slag zijn geweest recht op een ww-uitkering.

Zij zijn wel verplicht om te solliciteren en moeten ook in Nederland verblijven. De werkelijkheid leert volgens Nieuwsuur dat een deel van de arbeidsmigranten is teruggekeerd naar Polen. Ook zijn ze niet actief op zoek naar een nieuwe baan.

'Zo'n 150 tussenpersonen staan uitkeringstrekkers bij'

De tussenpersonen zouden op hun naam nepsollicitaties doen en post van uitkeringsinstantie UWV via een nepadres onderscheppen. Waar nodig worden brieven door hen beantwoord en ondertekend en wordt er 'bewijs' geleverd aan het UWV dat de ontvanger van de uitkering in Nederland verblijft.

Volgens het tv-programma zijn zo'n 150 tussenpersonen actief. Die stonden vorig jaar circa 9.400 uitkeringstrekkers bij. Het UWV zou al sinds 2012 van deze vorm van fraude weten, en slechts ''beperkte maatregelen'' hebben getroffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou sinds 2016 op de hoogte zijn maar verzuimd hebben de Tweede Kamer te informeren.

Tegen Nieuwsuur zegt het UWV met het ministerie te willen overleggen over strengere wet- en regelgeving.