MEPPEL - Friesche Vlag haalt binnen enkele weken alle 500.000 kunststof statiegeldflessen voor dagverse zuivelproducten uit de winkels. In plaats daarvan is de zuivel te koop in een nieuwe kunststof wegwerpfles.
Friesche Vlag

De eerste wegwerpflessen staan inmiddels in de schappen en roepen bij het winkelend publiek veel vragen op. "Bij onze consumenteninformatielijn komen nogal wat verontruste telefoontjes binnen", bevestigt woordvoerder R. Van Dongen van het moederbedrijf Friesland Coberco Dairy Foods.

Aanleiding tot de overstap is de dalende afzet van dagversproducten in statiegeldflessen. Volgens Van Dongen vinden steeds meer consumenten het vervelend dat ze de lege fles moeten terugbrengen. Ook supermarkten zijn niet altijd even gelukkig met de statiegeldfles, omdat het extra werk meebrengt en er meer opslagcapaciteit nodig is.

De woordvoerder erkent dat de omschakeling minder goed is voor het milieu. "Maar de nadelige gevolgen vallen best mee. De nieuwe fles bestaat voor 50 procent uit gerecycled materiaal. Bovendien hoeven de gebruikte flessen niet meer te worden terugvervoerd naar de fabriek noch schoongemaakt. Dat bespaart energiekosten."

Volgens het bedrijf hebben de consumenten die niet aan de wegwerpfles willen een volwaardig alternatief. "We leveren onze dagversproducten ook in karton. Dat heeft dezelfde milieubelasting als de kunststof statiegeldfles."

De andere grote partij op de Nederlandse zuivelmarkt, Campina Melkunie, gaat komend najaar ook dagversproducten in wegwerpverpakking aanbieden. "Maar we blijven daarnaast de statiegeldfles gebruiken. Daar blijft een markt voor. De vraag komt niet alleen van milieubewuste consumenten, maar ook van mensen die liever geen extra afval in huis hebben", zegt een woordvoerder.