De chips in de zakken van Lay's zijn de komende tijd waarschijnlijk kleiner dan normaal. Door de langdurige droogte en hitte in de zomer heeft de chipsfabrikant te maken met kleinere en duurdere aardappelen.

Dit meldt Pepsico Nederland, moederbedrijf van het chipsmerk. Het concern spreekt van een situatie die in de afgelopen veertig jaar niet is gezien.

"Deze omstandigheden hebben ertoe geleid dat onze vaste groep telers in Nederland het huidige aardappelseizoen minder en gemiddeld kleinere aardappels van onze eigen Lay’s-rassen gaan oogsten", aldus Pepsico.

Verder moet het bedrijf een deel van de benodigde aardappelen inkopen op de vrije markt waar de prijs van aardappelen flink is gestegen. Het bedrijf stelt het komende jaar nog problemen te zullen ondervinden door de slechte oogst.

Hogere prijs

Of er ook een hogere prijs zal komen voor consumenten, kan een woordvoerder niet zeggen, omdat de supermarkten en winkeliers die prijs bepalen. 

In de zomer waarschuwden agrariërs al dat sommige gewassen extra werden geraakt door de hitte en droogte. Een woordvoerder van LTO vertelde in juli aan NU.nl dat waar een aardappelplant normaliter acht tot negen knollen heeft, het er dit seizoen maar vier zijn.