HUIZEN - Particulieren sluiten minder beleggingshypotheken af. Deze trend is al een aantal jaren te zien, maar wordt versterkt door de malaise op de beurs de afgelopen weken. Beleggingsadviseurs manen hun klanten tot geduld en drukken hen op het hart vooral niet zenuwachtig te worden.

"Mensen willen beleggen als het economisch goed gaat en de beurs dus hoog is", aldus manager commercie R. van Os van de Hypotheekshop. "Het zou misschien verstandiger zijn om te gaan beleggen bij een lage stand van de beurzen, maar dan spelen de emoties van klanten op."

Het kan zelfs gebeuren dat van particulieren wordt gevraagd om geld bij te storten op de beleggingshypotheek. "Maar dat is wel in het meest extreme geval", zegt Van Os. "Het kan gebeuren, maar dan moet bijvoorbeeld een groot fonds ineens niets meer waard zijn."

De Hypotheekshop merkt al jaren een verminderde vraag naar beleggingshypotheken. "Sinds de internet-hype over is, zijn mensen wat huiverig om te beleggen", aldus een voorlichter. Het is volgens hem echter niet zo dat mensen de afgelopen weken en masse hebben gebeld omdat de beurzen in elkaar zakken. "Maar de groep mensen die niet wil beleggen wordt de laatste jaren steeds groter."