De inflatie in Turkije is in augustus versneld naar 17,9 procent op jaarbasis. Dit is het hoogste niveau in vijftien jaar.

Op maandbasis steeg de inflatie naar 2,3 procent, meldt het Turkse statistiekbureau TurkStat maandag. De Turkse lira verloor licht tegenover de euro en de dollar.

Analisten gepolst door persbureau Bloomberg rekenden op een inflatie van 17,6 procent op jaarbasis. In juli steeg het prijspeil met 15,85 procent vergeleken met een jaar eerder.

De hoge inflatie en het uitblijven van maatregelen van de centrale bank om de geldontwaarding aan te pakken is voor veel investeerders reden geweest om hun geld uit Turkije te halen. Hierdoor is de lira flink gedaald sinds begin dit jaar.

Door deze daling van de munt neemt de inflatie ook weer toe. Turkse bedrijven moeten door de daling van de lira meer neerleggen voor producten uit het buitenland. 

Om de inflatie te beteugelen zou de centrale bank de rente verder kunnen verhogen. Maandag verklaarde de centrale bank dat de inflatieverwachting "significante risico's" vormt voor de prijsstabiliteit. De bank heeft toegezegd bij de volgende vergadering op 13 september aanpassingen door te voeren.