Reclamereus WPP heeft een opvolger gevonden voor de eerder opgestapte topman Martin Sorrell, die van misbruik en wangedrag werd beschuldigd. Mark Read, die momenteel al als operationeel (mede)directeur de honneurs waarneemt, gaat het concern leiden. Zijn nieuwe functie gaat per direct in.

Eerder stond Read aan de leiding bij Wunderman, dat onderdeel is van WPP Digital. Hij gold als een van de interne favorieten voor de rol bij het bedrijf. Verder werden de nodige topbestuurders van mediabedrijven wereldwijd gelinkt aan de functie.

WPP meldde eerder dat een opvolger van Sorrell mogelijk in september zou worden gepresenteerd, de naam Read werd onlangs al door The Financial Times (FT) gemeld.

Sorell stond ruim dertig jaar aan het roer van WPP. Onder zijn leiding groeide het bedrijf door grote overnames uit tot een netwerk van meer dan vierhonderd marketing- en reclamebureaus.

De aanstelling van Read betekent ook dat Roberto Quarta weer een stap terug kan doen. De niet-uitvoerend voorzitter van WPP kreeg tijdelijk de rol van uitvoerend bestuurder om het vertrek van Sorrell op te vangen.

Quarta laat in een persbericht weten dat zowel interne als externe kandidaten werden overwogen. Reads "wijze en effectieve rentmeesterschap van de afgelopen maanden" lieten volgens hem geen twijfel over de keus voor de topman.