AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdagmorgen weer flink gezakt. De koersen stonden rond het middaguur op 358 punten. Dat is circa 10 punten (bijna 3 procent) lager dan maandag, toen de AEX al het laagste punt in vijf jaar bereikte.


Bekijk video

De koersen leken in de ochtend nog even op te krabbelen, maar de opleving was van korte duur. Bijna alle AEX-fondsen zetten hun kortstondige koerswinst om in verlies.

De ommekeer kwam toen de termijnindexen in de Verenigde Staten duidden op een lagere opening van Wall Street later op de dag. De verdere koersdaling van de dollar zou grote verkopen in New York kunnen veroorzaken, aldus analisten. Vage geruchten, zoals financiële problemen bij een groot Amerikaans effectenhuis of een Europese verzekeraar die failliet gaat of de VS die Irak binnenvallen, deden de rest.

Stijgers en dalers

Grootste verliezers waren automatiseerder Getronics (5,3 procent lager) en opnieuw Koninklijke Olie (4,1 procent eraf). Het olieconcern heeft last van een bericht over riskante energiecontracten in de VS.

Een van de weinige uitzonderingen op de algehele koersdaling was Philips, dat dinsdag voorbeurs onverwacht goede resultaten had gepresenteerd. De koers bleef rond het niveau van de vorige dag hangen. Analisten waren tevreden, maar plaatsten bij nadere beschouwing wel een kanttekening. De hogere winst is vooral behaald door lagere rente en door deelnemingen, maar niet door de gewone bedrijfsvoering.

Van der Moolen

Beurshandelaar Van der Moolen, zelf beursgenoteerd in de AEX, verraste beleggers met een volgens analisten onverwacht gunstige winstschatting voor het tweede kwartaal. Dat beperkte het verlies tot 0,3 procent.

Ook de andere beurzen in Europa kwamen weer stevig in het rood te staan na een hoopgevende stijging. De beurs van Londen stond aan het eind van de ochtend 2,7 procent lager. Parijs was toen gedaald met 1,6 procent. Frankfurt kwam het beste weg met een daling van ,3 procent.

In Frankfurt was DaimlerChrysler een van de ondernemingen die de daling van de beursindex beperkt hield. Het autoconcern was 2,5 procent hoger, wel minder dan de 4,9 procent van eerder op de ochtend. Donderdag komt het concern met kwartaalcijfers en naar verwachting zal het met betere vooruitzichten komen.

In Londen stond het farmaconcern GlaxoSmithKline onderaan met een 8,75 procent lagere koers. Dat kwam doordat een vrij verkrijgbare versie van een van zijn alleen op recept te krijgen medicijnen eerder op de Amerikaanse markt komt dan was verwacht.

De beleggers kijken verder uit naar wat Alan Greenspan, Amerika's centralebankpresident, later op de dag te zeggen heeft.

Greenspan houdt in het Congres zijn halfjaarlijkse rede over de Amerikaanse economie. Het is aan hem om de beleggers moed in te spreken, iets wat president Bush maandag niet lukte. Ook worden later op de dag de met spanning verwachte kwartaalcijfers bekend van concerns als Intel, Motorola en Apple.

Euro

De euro steeg verder tot 1,0120 dollar. Maandag werd voor het eerst in ruim twee jaar de grens van de 1 dollar doorbroken. De euro sloot toen op 1,007 dollar. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6430 naar 0,6415.