DEN HAAG - De regeringspartijen en minister De Geus van Sociale Zaken hebben maandag nog geen besluit genomen over de nieuwe WAO. De tijd begint te dringen om de strengere WAO, een van de hoofdpunten van het regeerakkoord, zoals gepland op 1 januari volgend jaar in te voeren.

De fractiespecialisten Verburg (CDA), De Vries (VVD) en Dittrich (D66) zeiden maandagavond na het overleg met de bewindsman afgesproken te hebben om dinsdag opnieuw bijeen te komen. "Iedere keer dat we overleggen komen we dichter bij elkaar", aldus Verburg.

Behandeling

Dittrich benadrukte dat "het zeker moet lukken" dat de coalitie er voor woensdag uitkomt. Dan is namelijk de behandeling van de nieuwe WAO in de Tweede Kamer gepland. In principe moet de behandeling van de wetgeving voor het nieuwe stelsel nog voor het zomerreces, dat 1 juli begint voor de Kamer, zijn afgerond om de strengere WAO op tijd in te voeren.

De Geus liep vorige week maandag nog vast op verzet in de hele Tweede Kamer, die zijn wetsvoorstellen voor de nieuwe WAO als te ingewikkeld van de hand wees. "Na twintig jaar discussie over de WAO, hoop ik echter dat we nu met een goed voorstel kunnen komen. Die is, mag ik hopen ook een stuk eenvoudiger", aldus Dittrich.

Uitkering

Kern van het nieuwe WAO-stelsel van De Geus is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog een uitkering krijgen. Wie tussen de 35 en 80 procent wordt afgekeurd en deels kan werken, moet met een aanvulling op het loon aan de slag blijven.

De coalitie ruziet al weken over de vraag wie deze regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten moet uitvoeren. CDA en D66 vinden dat particuliere verzekeraars dit het beste kunnen, maar de VVD vreest voor hoge aanloopkosten en wil het liefst de uitvoering bij de publieke instantie UWV houden.