OOSTERLAND - Er zijn nog heel wat mensen die oude guldens, tientjes en ander papiergeld in jaszakken, tassen of kastjes hebben gevonden. Dat is tenminste de ervaring van de gebroeders Pieper in het Zeeuwse Oosterland, die de gulden weer even hebben ingevoerd als betaalmiddel.

Reclameborden bij de groentespeciaalzaak van Bennie Pieper en de rijdende winkel van zijn broer Arco melden: 'Ook wij zitten van die euro te balen, daarom kunt u deze week bij ons met guldens betalen'. Vorige week ontvingen de winkeliers ruim vijftienhonderd gulden. Dat, en de enthousiaste reacties van de klanten, deed hen besluiten de actie nog een week voort te zetten.

Bennie Pieper kwam op het idee voor de actie toen hij onlangs zijn zomerjas uit de kast haalde, en daar nog een briefje van honderd gulden in aantrof. "Ik bedacht dat er waarschijnlijk veel meer mensen nog ergens guldens hebben gevonden. Die kun je nog wel bij de bank inleveren, maar daar zijn kosten aan verbonden. Voor mijn broer en mij valt dat bij een eenmalig groot bedrag in verhouding wel mee".

De Piepers ontvingen de afgelopen week vooral guldens, tientjes en briefjes van vijfentwintig. "Een enkeling kwam met briefjes van vijftig of honderd gulden", aldus Bennie Pieper. "We doen dit gewoon als extra service voor de klant, een beetje een ludieke actie".