De Europese Commissie dreigt de importheffingen op voertuigen en industriële goederen verder te verhogen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft dat tegen de Duitse zender ZDF gezegd.

Volgens Juncker heeft de Europese Commissie geen keuze als de VS zijn houding niet verandert. ''Europa laat niemand zijn handelsbeleid bepalen'', zei hij

Donderdag had de commissie nog een handreiking gedaan aan de Verenigde Staten. Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) stelde voor om de importheffingen wederzijds tot nul terug te brengen.

In een interview met persbureau Bloomberg veegde de Amerikaanse president Donald Trump dat plan enkele uren later alweer van tafel. Het voorstel is ''niet goed genoeg'' zei Trump, die eraan toevoegde dat hij het handelsbeleid van de EU ''bijna net zo erg als dat van China'' vindt.

De Europese Unie heft een importbelasting van 10 procent op Amerikaanse auto's. De Verenigde Staten rekenen een importbelasting van 2,5 procent op Europese auto's, maar 25 procent op bijvoorbeeld trucks en SUV's.