BRUSSEL - Europees commissaris Kovács (Belasting) wil dat de speciale belasting op nieuwe auto's overal in de EU wordt afgeschaft. In ruil zou de wegenbelasting omhoog moeten. Voor de schatkist moet het resultaat neutraal zijn.

In Nederland moeten kopers van nieuwe auto's de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) betalen. Soortgelijke heffingen elders in de EU kunnen in hoogte flink verschillen. De eurocommissaris denkt dat dat de voornaamste reden is dat maar heel weinig automobilisten hun wagen bij een dealer in het buitenland bestellen, terwijl de 'kale' prijs daar soms lager is.

Woensdag buigt de voltallige Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zich over het idee. Probleem is dat de lidstaten dit besluit alleen met unanimiteit kunnen aannemen. Sommige landen vrezen wellicht een gat in de begroting, omdat de BPM direct wordt voldaan, terwijl de hogere wegenbelasting verspreid over de tijd binnendruppelt. De commissaris stelt verder voor die belasting te laten afhangen van de uitstoot van de auto.