Vakbond FNV wil dat de pensioenleeftijd vast blijft staan op 66 jaar, anders gaat de bond niet akkoord met een nieuw pensioenstelsel.

Dat zegt de vicevoorzitter van de bond, Tuur Elzinga, in een interview met Trouw

''Een goed aanvullend pensioen is belangrijk, maar de meeste zorgen hebben mensen over tijdig stoppen met werken'', zegt Elzinga in de krant.

''In 2019 kost het de schatkist 650 miljoen euro, berekende het Centraal Planbureau. Het enige signaal dat Koolmees (Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, red.) afgeeft, is dat mensen toch langer moeten doorwerken. Als ik een pensioenakkoord sluit, terwijl er niets verandert aan de stijging van de AOW-leeftijd, stuit ik op een muur bij de FNV-achterban", aldus Elzinga.

De vakbonden FNV en CNV zijn al jaren in onderhandeling met werkgeversorganisatie VNO-NCW over een nieuw pensioenstelsel. Het kabinet maakt ook onderdeel uit van die onderhandelingen.

FNV-achterban maakt zich zorgen

Hoewel de vakbonden niet over de AOW-leeftijd gaan, omdat de AOW het pensioen is dat door de staat wordt betaald, wil FNV toch dat de AOW-leeftijd in het akkoord wordt opgenomen. "Onze achterban maakt zich daar zorgen over. Zonder het bevriezen van die leeftijd, gaan ze niet akkoord met een nieuw stelsel", zegt Elzinga tegen de krant.

Koolmees heeft onlangs nog laten weten vast te houden aan de eerder voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd. Tot 2021 wordt de leeftijd stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar. 

AOW-leeftijd wordt op den duur aan levensverwachting gekoppeld

De overheid heeft bepaald dat tot 2021 de aow-leeftijd stijgt tot 67 jaar. Vanaf 2022 wordt dat bijgesteld op basis van de levensverwachting.

Volgens KPMG ligt voor mannen die dit jaar worden geboren de levensverwachting op dit moment bijna een half jaar lager dan vastgesteld in eerdere prognoses. Voor vrouwen is deze bijna een jaar lager. Voor 65-jarige mannen is het effect beperkt en voor 65-jarige vrouwen is de levensverwachting ongeveer een half jaar minder dan eerdere verwachtingen.

AOW-leeftijd op zeventig jaar in 2047

KPMG gaat ervan uit dat de overheid op basis van recente cijfers zal besluiten de AOW-leeftijd ook in 2024 niet te verhogen en dat de ingangsleeftijd van zeventig jaar niet in 2044 wordt bereikt, maar pas in 2047.

Die stijgt minder hard dan verwacht, meldt accountantsbureau KPMG dat er berekeningen op heeft losgelaten. Dat komt doordat er meer mensen sterven als gevolg van strenge winters en hardnekkige griepepidemieën.

Elzinga is de eerste die naar buiten komt met informatie over het pensioenoverleg. De andere deelnemers houden alles stil, zodat de onderhandelingen soepeler verlopen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!