TILBURG - Zorgverzekeraar CZ gaat geknoei met nota's door alternatieve genezers en hun patiënten aanpakken. De nota's van een centrum voor alternatieve geneeskunst in Noord-Brabant vergoedt CZ voorlopig helemaal niet meer.

Volgens de verzekeraar spanden behandelaars van het centrum bij nagenoeg alle nota's samen met patiënten om behandelingen te declareren die niet zijn verzekerd. Ze doen dit door de verrichtingen op de rekening te zetten onder de noemer 'acupunctuurconsult'. CZ heeft tegen een acupuncturist van het centrum een klacht ingediend bij zijn beroepsvereniging.

Schandpaal

CZ wil de naam van het centrum nog niet prijsgeven, maar zal dat zeker doen als blijkt dat het doorgaat met het door hun klanten laten indienen van onjuiste nota's. "We zijn de schandpaal al aan het bouwen", waarschuwt een woordvoerder. Hoe lang CZ het centrum in de ban doet, is niet bekend. CZ zegt niet meteen de hele alternatieve sector in een kwaad daglicht te willen zetten, maar wel een paar notoire sjoemelaars te kennen.

Een woordvoerder van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt geen signalen te hebben dat de alternatieve geneeskunst een slechte naam heeft als het gaat om fraude.