De Amerikaanse president Donald Trump lijkt niet van plan om zijn toon te matigen in de handelsstrijd met China. Hij dreigde eerder al voor nog eens 200 miljard dollar aan heffingen op Chinese producten op te leggen.

Volgens ingewijden zou die maatregel al volgende week in werking kunnen treden, als de deadline van een inspraaktermijn verloopt.

Meerdere bronnen rond het Witte Huis bevestigen tegenover persbureau Bloomberg dat Trump niet van plan is het plan in te trekken. Bedrijven en belanghebbenden hebben tot 6 september de tijd om op de plannen te reageren. Zodra die termijn verstreken is, worden de nieuwe heffingen van kracht.

Tot dusver hebben de Verenigde Staten voor 50 miljard dollar aan heffingen opgelegd. China heeft met gelijke munt terugbetaald en voerde ook voor 50 miljard dollar aan heffingen door.

De invoering van 200 miljard dollar aan heffingen betekent een escalatie van het handelsconflict tussen de landen. Gesprekken tussen Chinese en Amerikaanse vertegenwoordigers liepen eerder op niets uit.

President dreigt ook uit Wereldhandelsorganisatie te stappen

Trump heeft tevens gedreigd uit Wereldhandelsorganisatie WTO te stappen als de VS niet beter worden behandeld. Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse president kritiek uit op de WTO. Eerder liet hij zich al eens ontvallen dat het handelsorgaan door de rest van de wereld is ontworpen om de Verenigde Staten dwars te zitten.

Trumps adviseurs zouden eerder hebben geprobeerd uit te leggen dat de VS succesvoller zijn bij de WTO dan andere landen. Maar Trump is nog altijd niet overtuigd. Het eventueel terugtrekken van de VS uit de WTO zou het multilaterale handelssysteem, waar de VS zich altijd hard voor hebben gemaakt, stevig ondermijnen.

Verder zei Trump dat het Europese aanbod voor het schrappen van alle heffingen op auto's "niet voldoende is". Hij wees erop dat de gewoonte van Europeanen is om auto's van Europese makelij te kopen. "En niet de onze", aldus Trump. Hij noemde Europa net zo slecht als China. "Maar dan kleiner", aldus Trump.

Trump wil belastingregel vermogenswinst aanpassen

In het vraaggesprek zei Trump ook dat hij overweegt om de vermogenswinstbelasting, een belasting op de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van vermogensbestanddelen zoals onroerend goed of aandelen, op de schop te gooien. Hij pleitte voor een verordening die de winst zou koppelen aan de inflatie.

Kort gezegd zou daarmee de belastingrekening voor beleggers die bezittingen verkopen fors lager uitvallen, door de oorspronkelijke aankoopprijs aan te passen voor inflatie. Trumps adviseur Larry Kudlow roept al langer dat een dergelijke stap zou leiden tot meer groei en banen.