De centrale bank van Argentinië heeft zijn belangrijkste rentetarief van 45 naar 60 procent verhoogd om de vrije val van de peso te stoppen.

De munt verloor donderdag ongeveer 20 procent in waarde ten opzichte van de dollar.

Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. Volgens de Argentijnse president Mauricio Macri is dat nodig om financieringen voor 2019 veilig te stellen en een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen.

Het IMF reageerde daar onder voorwaarden positief op. De Argentijnen hebben het geld nodig om onder meer de daling van de waarde van de peso te stoppen. De koers van de munt is al flink gekelderd, vergelijkbaar met de Turkse lira. Tegelijk lopen de prijzen voor consumenten flink op en gaat het vertrouwen van investeerders in de Argentijnse economie alsmaar verder omlaag.

Grootste lening in geschiedenis IMF

De lening van 50 miljard dollar is de grootste in de geschiedenis van het IMF. Van het bedrag kon Argentinië in juni direct over 15 miljard beschikken, waarvan de helft als ondersteuning voor de begroting bedoeld was. De overige 35 miljard zou gedurende de driejarige looptijd van de lening beschikbaar worden gesteld, afhankelijk van tussentijdse beoordelingen door de geldverstrekker uit Washington.

Het Zuid-Amerikaanse land wilde overigens lang helemaal geen zaken met het IMF doen. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 door de door het fonds opgelegde strenge maatregelen kwam. Er werd dan ook fel geprotesteerd tegen de nieuwe inmenging door het IMF.