De waarde van de Turkse lira is op weg naar een nieuw dieptepunt. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde voor de gevolgen van de gedaalde munt voor de Turkse bankensector en de vicepresident van de Turkse centrale bank treedt naar verluidt af.  

Voor een euro moest rond 13.40 uur 7,90 lira worden betaald, een daling van 4 procent ten opzichte van 24 uur geleden. Sinds het begin van de week is de lira 10 procent gedaald.

Op 13 augustus werd ten opzichte van de euro een dieptepunt bereikt van 8 lira. Hierna leek de munt even in rustiger vaarwater terecht te komen en herstelde de waarde zich tegenover de dollar en de euro.

Handelaren wachten op concrete maatregelen van de Turkse overheid om de daling van de lira tegen te houden, maar vooralsnog blijven deze uit. Ondertussen komen er steeds meer alarmerende rapporten over de gevolgen van de dalende munt en lijkt ook de Turkse economie af te koelen.

Het zal moeilijker worden voor banken om nieuwe financiering te krijgen

Kredietbeoordelaar Fitch schreef donderdag in een rapport dat de dalende lira ervoor kan zorgen dat banken moeilijker aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Zo zal het moeilijker worden voor banken om aan nieuwe financiering te komen en lopen ze het risico dat hun leningen niet worden terugbetaald als de Turkse economie in het slop raakt.

Verder meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme bronnen dat Erkan Kilimci, vicepresident van de Turkse centrale bank en voorzitter van het monetair comité, zal aftreden. Hij zou verhuizen naar de ontwikkelingsbank van Turkije.

Komende maandag kan een nieuwe verkoopgolf ontstaan. De laatste cijfers over de inflatie in Turkije worden dan bekend gemaakt.

Daling Turkse lira