De Italiaanse minister van Economische Zaken heeft zijn collega-ministers op de vingers getikt om hun uitspraken over de Italiaanse begroting.

Dit meldt de Italiaanse krant Il Messaggero donderdag op basis van anonieme bronnen.

Minister van Economische Zaken Giovanni Tria zou zijn collega's Luigi Di Maio en Matteo Salvini over de telefoon duidelijk hebben gemaakt dat inconsistente boodschappen over de begroting het land kunnen schaden.

Tria probeert investeerders te verzekeren dat de nieuwe overheid toegewijd is aan het verlagen van de schuldenlast. Maar tegelijk zeggen De Maio en Salvini, beiden vicepremier, dat het mogelijk is dat Italië de Europese begrotingsafspraken zal schenden als dat nodig is om de economie te ondersteunen.  

Na Griekenland is Italië het euroland met relatief de hoogste staatsschuld. Het Zuid-Europese land heeft voor 130 procent van de economie aan schulden uitstaan.

De nieuwe regering van de populistische partijen M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega maken deze herfst hun eerste begroting. Investeerders vrezen dat ze zich niet gaan houden aan de Europese begrotingsafspraken en er uiteindelijk een conflict ontstaat met de Europese Commissie.