LONDEN - Het Amerikaanse levensmiddelenconcern H.J. Heinz neemt de sauzendivisie over van de Franse branchegenoot Danone. Daarmee is een bedrag gemoeid van 470 miljoen pond (574 miljoen euro). Dat maakte het concern maandag bekend.

Met de overname geeft Heinz verder gestalte aan zijn beleid om zich concentreren op drie productdivisies. De eerste omvat ketchup, specerijen en sauzen, de tweede baby- en kindervoeding en de derde soepen en kant-en-klaarmaaltijden.

De sauzendivisie HP Foods was sinds 1998 eigendom van Danone, dat vooral bekend is van zuivelproducten en de afgelopen jaren diverse onderdelen heeft afgestoten. Heinz verwacht dat de overname van HP Foods (met merken als Lea & Perrins Worcestershire sauce) het komende boekjaar al tot hogere winsten zal leiden.

Concurrentie

Heinz heeft in Europa grote moeite om de winstcijfers op te schroeven. Het concern ondervindt veel concurrentie van het Brits-Nederlandse Unilever en het Zwitserse Nestlé. In mei maakte het concern bekend af te willen van het merk Hak. De Amerikanen rekenen het merk in het Zuid-Hollandse plaatsje Giessen niet meer tot de kernactiviteiten. Heinz is in tweehonderd landen actief.