Gazprom vaart wel bij de hogere olie- en gasprijs en de zwakke roebel, die het gevolg is van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Het Russische concern kende mede daardoor zijn beste tweede kwartaal sinds 2015.

De nettowinst van 's werelds grootste gasproducent vervijfvoudigde ruimschoots tot dik 259 miljard roebel (3,2 miljard euro), van een kleine 48 miljard roebel een jaar eerder.

De sancties tegen Rusland hebben heel weinig effect op de export van olie en gas. Door de opgelopen prijzen en de zwakke roebel krijgen de Russen daarom in roebels flink meer geld binnen.

Niet alleen Gazprom profiteert van de situatie. Lukoil, de tweede olieproducent van Rusland, zag zijn winst afgelopen kwartaal bijvoorbeeld met circa een vijfde toenemen. Het kleinere Surgutneftegas wist de resultaten in de eerste jaarhelft met meer dan 300 procent te verbeteren.

Een langverwachte dividendverhoging bij Gazprom komt er ondanks de resultaatverbetering overigens nog niet. Gazprom zit midden in een investeringsprogramma en heeft niet genoeg cash voorhanden om de winstuitkering op te krikken.