DELFT - Middelgrote en kleine bedrijven willen meer hogeschoolstudenten inschakelen om problemen op te lossen. De branche-organisatie MKB-Nederland streeft naar een landelijk netwerk van contacten tussen hogescholen en bedrijven.

Op dit moment loopt een proef met de inzet van studenten in Den Haag, Deventer en Zwolle. Hogescholen in deze steden hebben sinds bijna twee jaar regio-regisseurs die studenten en bedrijven samenbrengen. Bedrijven krijgen een oplossing, de studenten ontvangen studiepunten.

"Wat ons betreft, mag dit succesvolle experiment landelijk worden ingevoerd", aldus beleidsmedewerkster G. Visser van MKB-Nederland dinsdag. De organisatie heeft de proef opgezet samen met de HBO-raad en het ministerie van Economische Zaken. "Ons doel was vooral om studenten en docenten een beter beeld te geven van middelgrote en kleine bedrijven. En ondernemers met een bepaalde kennisvraag kunnen beter hun weg vinden binnen de hogescholen."

De organisaties vragen het ministerie na de zomer om de subsidie te verlengen, zo mogelijk te verhogen. Het gaat om 113.000 euro per jaar per school. De kosten worden volgens Visser ruimschoots terugverdiend door de innovatie die studenten in het bedrijfsleven teweegbrengen. En bovendien zorgt het voor een beter inzicht in middelgrote en kleine bedrijven, aldus Visser.