De Turkse lira verloor woensdag weer aan waarde ten opzichte van de dollar. De bezorgdheid over de gevolgen van de valutacrisis van het land nam weer toe. De Turkse regering maakt zich geen zorgen over de economie, in tegenstelling tot de rest van de wereld.

Minister van Financiën Berat Albayrak zei woensdag dat hij geen grote risico's verwacht voor de economie of het financiële systeem. Hiermee reageert hij onder andere op kredietbeoordelaar Moody's.

Moody's denkt daar namelijk anders over. De Amerikaanse organisatie verlaagde dinsdag de kredietwaardigheid van 18 Turkse banken en twee financiële instellingen. Moody's zegt dat het risico's op verdere achteruitgang van de economie is toegenomen. "Een negatiever beleggerssentiment kan zorgen voor minder zakelijke kredietverstrekking", schrijft Moody's in een persverklaring.

Verder blijkt uit data dat het vertrouwen in de economie op het laagste punt is in bijna tien jaar. Moody's verlaagt de vooruitzichten voor de Turkse economie naar 'zwak'.

40 procent waardevermindering

Al jarenlang lenen Turkse bedrijven in euro's en dollars om te profiteren van lagere tarieven. De Turkse munt verloor dit jaar al circa 40 procent aan waarde onder meer door zorgen over de invloed van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op het monetaire beleid.

Daarbovenop komt de verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten door de detentie van een Amerikaanse predikant in Turkije.

Beleggers maken zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van de centrale bank van Turkije. Erdogan en zijn schoonzoon Albayrak doen volgens kenners niet genoeg om die zorgen weg te nemen.